Πώς μπορεί να μάθει ένας δάσκαλος;

Ένας δάσκαλος δεν μπορεί να μένει πίσω στις εκπαιδευτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Πρέπει να συμβαδίζει με την εποχή των μαθητών του. Είναι λοιπόν υποχρεωμένος να βρίσκει τρόπους που θα τον κρατούν ενημερωμένο απέναντί τους. Από την πλευρά τους όμως ΚΑΙ οι μαθητές θέλουν έναν ενημερωμένο δάσκαλο. Μόνο έτσι και οι δύο θα μπορούν να χτίσουν μια σωστή σχέση εμπιστοσύνης που θα τους οδηγήσει  στη μάθηση. Να λοιπόν μερικοί τρόποι που μπορούν να σας κρατούν up to date με τα παιδιά. (Τον δέκατο τρόπο μπορείτε να τον προτείνετε εσείς)

1. Να κρατάτε επαφές με συναδέλφους δασκάλους από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας ή και από διαφορετικές χώρες. Να ανταλλάσσετε απόψεις και προβληματισμούς. Πάντα υπάρχει περιθώριο ιδεολογικής βελτίωσης. Σήμερα που η προσωπικές επαφές διευκολύνονται με προγράμματα όπως το twitter ή το facebook, είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευόμαστε.

2. Να κρατάτε επαφές με εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων. Ακούστε τους! Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον κλάδο τους μπορεί να σας φανούν χρήσιμα!

3. Βγείτε με τους μαθητές σας έξω από το σχολείο! Σχολείο δεν έιναι μόνο οι 4 τοίχοι της σχολικής αίθουσας ή ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που ίσως διαθέτει. Αλληλεπιδράστε με τα παιδιά οπουδήποτε έξω! Στη λαϊκή αγορά, στο εμπορικό κέντρο, στο πάρκο της περιοχής, στο δρόμο γενικά!

4. Επισκεφτείτε ένα άλλο σχολείο. Κατά προτίμηση διαφορετικό από το δικό σας. Συνεργαστείτε με τους συναδέλφους του σχολείου αυτού. Αν είναι εύκολο πάρτε και τους μαθητές σας μαζί. Αφήστε τους να συναναστραφούν με τα παιδιά του άλλου σχολείου. Μπείτε σε κάποια αίθουσα. Κάντε μάθημα στην τάξη κάποιου συναδέλφου. Περάστε τη μέρα μαζί. Είναι ενδιαφέρον το τι μαθαίνει κανείς από τέτοιες απλές δραστηριότητες.

5. Παρακολουθήστε τη διδασκαλία κάποιου συναδέλφου στο σχολείο που ανήκετε! Θα μάθετε πολλά από αυτά που κάνουν ή και από αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν και δεν τα έκαναν. Ανταλλάξτε απόψεις. Πείτε τους τη γνώμη σας.

6. Να έχετε πάθος στη δουλειά σας και να το μεταδίδετε στους συναδέλφους σας. Εϊναι όμορφο το συναίσθημα να εμπνέεις συναδέλφους όπως επίσης και εσύ να εμπνέεσαι από το πάθος των άλλων για την εκπαίδευση!

7. Να σημειώνετε ό,τι μαθαίνετε, ό,τι σας έκανε εντύπωση, ό,τι λάθη κάνατε και τι λύσεις βρήκατε στα λάθη αυτά. Μην αφήσετε όπως εγώ, να περάσουν 30 χρόνια για να το κάνετε δημιουργώντας ένα blog, που είναι μια λύση για τις σημειώσεις σας αυτές ή ακόμη κι ένα απλό κομμάτι χαρτί ή ένα τετράδιο.

8. Δώστε ιδέες στους συναδέλφους σας, μην κρατάτε οτιδήποτε οφέλιμο για τον εαυτό σας. Πάρτε επίσης ιδέες από τους συναδέλφους σας. Αυτή η ανταλλαγή ιδεών θα σας βελτιώσει. Μην ξεχνάμε ότι βελτιώνοντας τους εαυτούς μας κάνουμε καλύτερη δουλειά με τα παιδιά.

9. Να είστε ανοιχτόμυαλοι. Πάντα υπάρχει κάτι που μπορείτε να μάθετε από κάποιον που συναντάτε είτε στο χώρο του σχολείου, είτε έξω από αυτόν. Σε αυτή την αλληλεπίδραση μην αφήνετε απ’ έξω και τους γονείς. Μιλήστε μαζί τους, θα σας βοηθήσουν σε θέματα της αρμοδιότητάς τους για το καλό του παιδιού τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s