ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Σημειώσεις από το συγκεκριμένο VIDEO) – ΜΕΡΟΣ 4

· ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ
o Το σύστημα θέλει τις γνώσεις να αποδεικνύονται με ένα χαρτί. Φτάνει αυτό; Φτάνει ένας βαθμός για να αποδειχτεί ότι ολοκληρώσαμε με επιτυχία την εκπαίδευσή μας; Υπάρχει ολοκληρωμένη ή επιτυχημένη εκπαίδευση; Έχει σχέση με την μάθηση το 2+2; Τι είναι μάθηση; Εγώ πιστεύω ότι μάθηση είναι η ικανότητα να μπορείς να ανακαλύπτεις την αληθινή κλίση σου στην ζωή. Όσο για την εκπαίδευση; Αυτή δεν τελειώνει ποτέ, γιατί ουσία της είναι η αυτοεκπαίδευση και για τις μικρές ηλικίες θα πρέπει ο μαθητής να γίνει δάσκαλος του εαυτού του. Άρα λοιπόν, αυτά που μας πιπίλιζαν μια ζωή «Διάβασε για να αποκτήσεις κάτι, να γίνεις κάποιος στη ζωή, μελέτησε για να πάρεις προαγωγή» ή ότι «η εκπαίδευση είναι ο μόνος δρόμος για να πετύχεις κοινωνικά και οικονομικά» δεν ήταν σωστές.
o Πριν μερικές δεκαετίες και μέσα από έντονες αμφισβητήσεις για τα εκπαιδευτικά συστήματα, πολλοί που εμπλέκονται στην εκπαίδευση (δάσκαλοι, κοινωνιολόγοι κλπ.) απαίτησαν εκπαίδευση εκτός ιδρυμάτων, μέσα στο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό οδήγησε στην εκπαίδευση κατ’ οίκον (homeschooling). Εκεί τα παιδιά αποκτούν γνώσεις μέσα από βιωματικές διαδικασίες και ανακτούν αυτονομία και αυτοπεποίθηση. Με τον τρόπο αυτόν το παιδί επιλέγει αυτό που θέλει να μάθει και φυσικά αυτό είναι κάτι που του αρέσει. Συνήθως συνδέει τις δραστηριότητες της οικογένειας με την μάθηση και αυτός ο τρόπος έχει ισχυρό το κίνητρο της ανακάλυψης της γνώσης κάτι που είναι απαραίτητο για την αυτονομία του παιδιού και την αυτοπεποίθησή του. Βέβαια και το σύστημα αυτό έχει μειονεκτήματα, αφού δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μέθοδος, ούτε κάποια συγκεκριμένη ύλη (έστω ένας μπούσουλας ύλης) που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Ίσως τελικά θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα που ο μαθητής να πειραματίζεται με αυτά που του αρέσουν και να δουλεύει πάνω σε αυτά. Ίσως, τέλος, θα πρέπει να «αποσχολειοποιήσουμε το σχολείο». Να αφαιρέσουμε δηλαδή από την ύλη αυτά που εμποδίζουν τους μαθητές να μάθουν. Σήμερα βλέπουμε ότι τα παιδιά έχουν άποψη και κριτικάρουν το εκπαιδευτικό σύστημα, αρκετά αξιόλογα θα έλεγα. Άλλωστε και οι δάσκαλοι θα πρέπει να αποβάλλουν την ψεύτικη περιβολή που έχουν αποκτήσει τον καιρό που έπαιρναν το πτυχίο τους και να μην παραδίδουν πλέον μαθήματα τελειοποίησης. Ο σημερινός δάσκαλος πρέπει απλά να συνοδεύει την μαθησιακή διαδικασία που ακολουθούν τα παιδιά και τα οποία τις περισσότερες φορές γνωρίζουν περισσότερα από αυτόν. Ο σημερινός δάσκαλος πρέπει να είναι ένας απλός οδηγός, να σπέρνει τους σπόρους της γνώσης, να καθοδηγεί, να προσφέρει ευκαιρίες και αφορμές στο παιδί να εξερευνά, να εργάζεται, να συνεργάζεται ακόμη και να παρακινεί σε συνεργασία και τους συμμαθητές του. Ακόμη και η φράση «εκπαίδευση» να δημιουργεί σύγχυση επειδή έχει ως βάση τη λέξη «παιδεύω» που το παιδί την εκλαμβάνει διαφορετικά. Ίσως η φράση «μαθησιακή φροντίδα» να είναι καλύτερη. Τέλος, θα πρέπει και οι εκπαιδευτικοί να σταματήσουν να θεωρούν τον εαυτό τους «παντοδύναμο» επειδή πιστεύουν ότι είναι φορείς κάποιων σημαντικών γνώσεων που όμως τις περισσότερες φορές για τα παιδιά είναι ασήμαντες. Ίσως τελικά η σχέση και η επικοινωνία με το παιδί να είναι σημαντικότερες αρετές ενός δασκάλου από το πρόγραμμα, την μεθοδολογία κλπ.
o Ένας δάσκαλος που δεν προσαρμόζεται στις νέες ιδέες θα δυσκολευτεί να έχει καλά αποτελέσματα. Θα πρέπει να αλλάξει. Βασική αρχή κάθε αλλαγής είναι η αμφισβήτηση αυτού που πιστεύουμε. Αν μένουμε κολλημένοι σε αυτό που πιστεύουμε τότε μένουμε στάσιμοι. Η μάθηση είναι συνεχής μεταμόρφωση και πρέπει πρώτα να μεταμορφωθούν οι δάσκαλοι για να μπορέσουν να μεταμορφώσουν με τη σειρά τους και τα παιδιά. Πρώτα πρώτα αυτό που διδάσκουμε θα πρέπει να βασίζεται σε προσωπικές μας εμπειρίες. Εδώ βέβαια υπάρχει ένα πρόβλημα, αφού εμείς ανήκουμε σε μια γενιά που είχε μια καταπιεστική εκπαίδευση. Επομένως ίσως να είναι λίγο δύσκολο να αλλάξουμε ή ακόμη και να μιλήσουμε για συναίσθημα, όταν οι δάσκαλοί μας (και οι γονείς μας) δεν είχαν ή δεν μας το έδειχναν. Επίσης θα πρέπει να απολαμβάνουμε τη δουλειά μας. Οι εκπαιδευτικοί σήμερα δεν απολαμβάνουν την δουλειά τους. Έχει πολύ μεγάλη σημασία τι νιώθω όταν διδάσκω ή όταν διορθώνω γραπτά (κυρίως το δεύτερο). Είναι μεγάλο προνόμιο να είναι κανείς δάσκαλος. Καθημερινά ανανεώνεται, είναι σα να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τη φύση και μάλιστα στην πιο αγνή της μορφή.
o Δεν υπάρχει συγκεκριμένη παιδαγωγική, υπάρχουν παιδαγωγικές αρχές που προσαρμόζονται ανάλογα με συγκεκριμένες ομάδες παιδιών. Πρέπει να ακολουθούμε το ένστικτό μας και να μην επιμένουμε σε κάτι που δεν μας βγαίνει. Πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με την παιδική μας ηλικία και να θυμόμαστε τι μας άρεσε ή τι θα μας άρεσε στον δικό μας δάσκαλο, όπως π.χ το χαμόγελό του. Αυτά θα προσπαθούμε καθημερινά να δίνουμε στα παιδιά.
· ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ
o Η οικογένεια είναι η βάση για όλα. Από εκεί προερχόμαστε, εκεί είμαστε αποδεκτοί, εκεί έχουμε συμπαράσταση κι εκπαίδευση. Έτσι, ένα σχολείο που έχει ελάχιστη επαφή με τις οικογένειες είναι ένα σχολείο που τείνει να απομονωθεί, με αποτέλεσμα να παράγει μηχανισμούς μάθησης και σχέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα του κάθε μαθητή. Χωρίς την συμμετοχή των γονέων δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικό έργο. Η οικογένεια δεν ευθύνεται για τα κακά αποτελέσματα στο σχολείο, ευθύνεται όμως για ό,τι έχει σχέση με τη ζωή και τη συμπεριφορά του ατόμου που αναθρέφει.
o Όταν το παιδί επιστρέφει από το σχολείο, η πρώτη ερώτηση που τους κάνουν οι γονείς είναι… «Τι έκανες σήμερα; Τι μάθατε;», ποτέ δε ρωτάμε «Πώς ένιωσες σήμερα στο σχολείο;». Τι πιο επαναστατικό και απαραίτητα καινοτόμο είναι να κάνεις ευτυχισμένους ανθρώπους! Όταν κάποιος είναι ευτυχισμένος, τι κάνει;; Προσπαθεί να μοιραστεί την ευτυχία του με άλλους, να συνεργαστεί με άλλους, να βοηθήσει άλλους. Για να γίνουν βέβαια όλα αυτά, θα πρέπει πρώτα να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του. Πότε γίνεται αυτό; Αυτό γίνεται όταν βλέπει στα μάτια τους γύρω του, τους γονείς του, τους μαθητές του και δεν αισθάνεται ότι πρέπει να αποδείξει κάτι. Οι γονείς ζητούν από το παιδί ένα πτυχίο. Για ποιο λόγο άραγε; Για να το οδηγήσουν στην ευτυχία ή στην επιτυχία; Το προετοιμάζουν για να ζήσει σε ένα περιβάλλον όπως εκείνο που έζησαν αυτοί ή σε ένα περιβάλλον που θα ζήσει το ίδιο το παιδί;
o Πρέπει να σεβόμαστε τα παιδιά. Να τα αφήσουμε να αναπτυχθούν όπως θέλουν αυτά κι όχι όπως θέλουμε εμείς. Αν θέλουμε μια διαφορετική κοινωνία το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα αγαπάμε και αυτά να αγαπούν το ένα το άλλο. Η γνώση θα εμφανιστεί μόνη της. Τα παιδιά που δεν αγαπήθηκαν ποτέ, δύσκολα θα μάθουν να αγαπούν. Αρκετά από αυτά που μαθαίνει το σχολείο σήμερα είναι ασήμαντα. Δεν δίνουν εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής Όλο μιλούν για πρόοδο, δημοκρατία, ελευθερία, έναν καλύτερο κόσμο. Από την άλλη διδάσκουν τα παιδιά να είναι χωριστά μεταξύ τους και να ανταγωνίζονται για στόχους άνευ αξίας. Το σύστημα δεν ζητάει την γνώμη των παιδιών, τουλάχιστον για τα απλά πράγματα (προγράμματα, εκδρομές κλπ). Αγνοεί πώς αισθάνονται τα παιδιά. Θα ήταν υπέροχο τα σχολεία να λειτουργούσαν με τέτοιον τρόπο, ώστε τα παιδιά να ήθελαν να πάνε μόνα τους χωρίς να τους το επιβάλλουν οι γονείς τους. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το παιδί να χαίρεται στο σχολείο, αν παίζει, να νιώθει ελεύθερο μέσα σ’ αυτό. Όσο για τα μεγαλύτερα παιδιά, το σχολείο θα έπρεπε να είναι το μέρος όπου θα επέλεγαν τι να μάθουν και πώς να το μάθουν.
o Έγιναν πειράματα που προσπάθησαν να αλλάξουν τη δομή του σχολείου. Έγιναν πολλές προσπάθειες. Η βάση είναι μία. Τα παιδιά έχουν τα δικά τους όνειρα και τις δικές τους προσδοκίες, Οι προσδοκίες των γονιών είναι δικές τους και όχι των παιδιών τους. Εμείς οι εκπαιδευτικοί πρέπει να καταλάβουμε ότι μια και μοναδική μέθοδος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, το καλύτερο παράδειγμα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Υπάρχουν αμφιβολίες για πολλά, αλλά όλα συμβάλλουν στην βελτίωση της εκπαίδευσης. Τα παιδιά αν είχαν φωνή θα έλεγαν: «Φτάνει πια! Ούτε η επιστήμη, ούτε οι εξετάσεις, ούτε οι βαθμοί μπορούν να οριοθετήσουν την ελπίδα και τα όνειρά μας!».
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s